Coğrafi İşaretler Nedir?

Bir niteliği ve ünü olan diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge ve ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere coğrafi işaret denir.

Coğrafi işaretler menşe adı ve mahreç işareti olmak üzere kendi içinde ikiye ayrılır.

Coğrafi sınırları belli olan ve coğrafi konumu yapısıyla insanlarının ve doğanın etkisiyle kendine has bir özelliğe sahip olan ve bu özellikler doğrultusunda bölgeyle özdeşleşmiş ürünlerin üretimi, işlenmesi ve diğer işlemleri ile yöreye, alana ve bölgeye mahsus bir ürünün menşe adını belirtir. Bu konu hakkında örnek vermek gerekirse; Ege tütünü, Hereke halısı ve Eskişehir lületaşı diyebiliriz.

Mahreç işareti; ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az birinin belirli coğrafi sınırlar içinde gerçekleşmesinin zorunlu olduğu coğrafi işaretlere denir. Mahreç işaretine örnek vermek gerekirse; Siirt battaniyesi, Maraş dondurması, Trabzon ekmeği ’dir.

Coğrafi işaret tescilinin asıl amacı ise belirli bir ibarenin ön plana çıkarılarak kalitesinin ve özelliğinin vurgulanması ile coğrafi konumunun önemini ortaya koymaktır. Kaymağın Afyon, leblebinin Çorum, pastırmanın Kayseri ile özdeşleşmesi gibidir.

İstek patent coğrafi işaret tescil işlemlerinde müşterileriyle uzman ekibiyle beraber çalışarak bu süreçte her türlü destek sağlayarak en uygun coğrafi işaret tescil ücretlerini sunmaktadır.

Konuşmaya Başla
Whatsapp'dan Yazın !
Merhaba, Nasıl Yardımcı Olabiliriz :)